2023 m. birželio 25  liepos 2 dienomis Pakutuvėnuose (Plungės r.) vyko Pranciškoniška stovykla jaunimui „Spoleto“, kurioje dalyvavo 17 jaunuolių iš Kretingos, Skuodo, Plungės, Klaipėdos, Kauno, Trakų, Naujosios Akmenės ir kitų Lietuvos vietų.

„Kam geriau tarnauti – Viešpačiui ar tarnui?“ – atsakymu į šį klausimą Spoleto mieste prasidėjo šv. Pranciškaus Asyžiečio atsivertimo kelionė. Spoleto stovyklos-rekolekcijų dalyviai visą savaitę taip pat ieškojo atsakymų į didžiuosius gyvenimo klausimus. Kiekviena diena turėjo savo temą ir simbolį. Jaunimas bandė išmokti melstis Valandų liturgiją, įsiklausyti į Dievo žodį ir kūriniją, susipažinti su šv. Pranciškaus ir šv. Klaros gyvenimu bei Pranciškoniškąja šeima. Mokymus jaunimui stovykoje vedė broliai Paulius Vaineikis OFM ir Gediminas Numgaudis OFM, s. Ines Portugal Encinas FMSC iš Bolivijos ir pasauliečiai pranciškonai.

Stovyklos pabaigoje organizuota išvyka prie jūros, kur jaunuoliai aplankė Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčią, šventė Eucharistiją su broliais Astijumi Kungiu OFM ir Benediktu Jurčiu OFM. Po šv. Mišių laukė staigmena – edukacinė veikla su vargonų konstruktoriumi, kurios metu jaunimas sužinojo vargonų veikimo principą ir su profesionalių vargonininkų pagalba surinko nedidelius grojančius vargonus. Išvyką užbaigė žygis pėsčiomis iki jūros ir džiaugsminga bendrystė.

Pirmą kartą Lietuvoje vykusios „Spoleto“ programos metodiką sukūrė ir broliškai Lietuvos pranciškoniškojo jaunimo ugdymui naudoti leido Mažesniųjų brolių kapucinų Krokuvos provincijos broliai. Stovyklą organizavo Lietuvos pranciškoniškojo jaunimo brolijos atkūrimo iniciatyvinė grupė, kurią sudaro Julija Mironovaitė, Mindaugas Taškūnas OFS, Virginija Mickutė OFS, Jogilė Teresa Ramonaitė OFS, Rimantas Radzevičius OFS. Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincija į šią grupę dvasiniu asistentu paskyrė br. kun. Paulių Vaineikį OFM.

„Spoleto“ stovyklos metu, birželio 30-ąją per šv. Mišias, Lietuvos Jaupra brolijos prezidentė Julija Mironovaitė atnaujino Pranciškoniškojo jaunimo Pažadą. Vyko Įvesdinimo apeigos, kuriomis Pasiruošimo Pažadui etapą pradėjo septyni jaunuoliai: Evelina, Modestas, Dominykas, Urtė, Gvidas, Mantvydas ir Ernestas. Nors įsipareigojusieji yra iš skirtingų Lietuvos vietų (Kauno, Kretingos, Trakų, Skuodo ir Plungės), jų ugdymo ir pašaukimo kelionė tęsis jau greitai. Dalis grupės liepos pabaigoje vyksta į Pasaulio jaunimo dienas ir Tarptautinį Jaupra susitikimą Lisabonoje. O nuo rudens prasidės džiaugsmingi „keliaujantys“ ugdymo susitikimai.

Stovyklos nuotraukų galerija

Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordino
sekretoriato informacija