Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordino Marijampolės šv. Arkangelo Mykolo brolija, švęsdama popiežiaus Pranciškaus paskelbtą Laudato Si savaitę (gegužės 16-24 d.), organizavo akciją „Pietūs be mėsos – su prieskoniais maldos“. Pagrindinis šios akcijos tikslas buvo pamėginti gyventi sveikiau, valgyti daugiau augalinio maisto ir būti maldos bendrystėje su artimaisiais bei visais stokojančiais. Pristatome skaniausius receptus ir kviečiame visus išbandyti!

Du receptai iš kaimo: barščių sriuba ir karališki blynai

Barščių sriuba

Produktai:
keletas nemažų burokų, užaugintų savo darže
ekologiškos bulvės, svogūnai, morkos
pačių surinkti grybai
krapai, petražolės
pipirų ir druskos pagal skonį
šlakelis aliejaus.

Valgio ruošimas
Svogūnus, morkas, grybus pakepiname. Sutarkuojame burokėlius. Kubeliais supjaustome bulves. Viską sukrečiame į verdantį puodą. Pagardiname grietine.

Karališki blynai

Produktai:
bulvių pagal asmenų skaičių
keletas šaukštų kukurūzų miltų
4 kiaušiniai
grietinė
pipirų, druskos

Valgio ruošimas
Sutarkuojame bulves, susidariusį skystį šiek tiek nusemiame. Dedame kukurūzų miltus, kad masė šiek tiek sutirštėtų. Pagardiname prieskoniais. Blynų masę kabiname šaukštu. Dedame į įkaitusią keptuvę ir formuojame apskritus blynus.

Abu patiekalus iš kaimo gamino brolijos narė Nijolė Puodžiūnienė OFS. Prie stalo Nijolė sėdo valgyti su savo mamyte ir svečiais – brolijos sese Janina su vyru. Pagiedoję laiminimo giesmę ir papietavę, visi nusifotografavo prie tėviškės kryžiaus, kuris saugo namus nuo visokių nelaimių.

„Tagliattelle“ makaronai su daržovėmis

Produktai:
225 g juostinių  „Tagliatelle“ makaronų
100 g brokolio
50 g žaliųjų pupelių
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 svogūnas
1 česnako sklitelė
1 nedidelė geltona paprika
1 vidutinė cukinija
200 ml daržovių sultinio
125 liesos grietinės
75 g tarkuoto Parmezano sūrio
10 g vyšninių pomidorų
2 šaukšteliai citrinos sulčių
druskos, pipirų pagal skonį

Valgio ruošimas
Makaronus virkite pasūdytame vandenyje kaip nurodyta ant pakuotės. Likus 3 min. iki makaronų virimo pabaigos, sudėkite brokolio šakeles, smulkintas žaliąsias pupeles. Kai išvirs, nukoškite. Didelėje keptuvėje pakaitinkite aliejų. Dėkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką ir kepkite 3 minutes. Tuomet sudėkite juostelėmis pjaustytą papriką, cukiniją ir kepkite 5-6 min., kol suminkštės. Supilkite sultinį, dėkite grietinę, užvirkite. Sudėkite makaronus, brokolius, pupeles, per pusę pjaustytus vyšninius pomidorus. Įtarkuokite Parmezano sūrio, įspauskite citrinos sulčių, paskaninkite druska, pipirais. Viską išmaišykite ir valgykite.

Patiekalą gamino brolijos naujokė Edita Kuralavičienė kartu su sūnumi. Šeima dalinosi maistu ir meldėsi „Taikos maldą“, kuri skatina būti taikos nešėjais savo šeimoje ir pasaulyje.

Daržovių mišrainė ir kepta žuvis su ryžiais

Produktai:
ryšulėlis ridikėlių
keletas kiaušinių
keletas riekių duonos
žali svogūnų laiškai
česnakai
virtos morkos
prieskonių pagal skonį
šlakelis aliejaus 

Valgio ruošimas
Apkepiname duoną, pagardintą česnaku. Visas daržovių mišrainės dalis smulkiai supjaustome. Pagardiname prieskoniais ir išmaišome. Iškepame žuvį ir išverdame ryžius.

Patiekalą gamino brolijos narė Rita Valūnienė OFS, kuri maistu, malda ir bendryste dalijosi su vyro tėčiu.

Makaronai su troškintomis daržovėmis ir mocarelos gabalėliais

Produktai:
200 g susuktų makaronų
1 cukinija
1 baklažanas
4 pomidorai
pusė stiklainiuko kaparėlių
400 ml vandens
pomidorų pasta (arba 4 šaukštai pomidorų padažo)
druska
bazilikai
alyvuogių aliejus
Mocarela sūris (gabalėliais)

Valgio ruošimas
Makaronus sudėti ant puodo apačios. Ant jų sudėti kitus produktus sudėti: baklažaną, cukiniją, pomidorus. Užpilti vandeniu ir apšlakstyti aliejumi. Uždengus puodą dangčiu virti apie 20 min. ant vidutinės ugnies. Kai makaronai išvirs, troškinį išmaišyti ir patiekti lėkštėse. Valgyti kartu su Mocarelos gabalėliais.

Patiekalą gamino brolijos naujokė Ineta Kuralavičiūtė kartu su savo sužadėtiniu. Prie stalo jie dalijosi mintimis iš šv. Pranciškaus „Saulės giesmės“ kaip giliai Pranciškus mylėjo Dievo sukurtą kūriniją, ir kaip mes turime ją saugoti bei puoselėti.

Gimtadienio patiekalai: moliūgų-avinžirnių troškinys ir kalafiorų apkepas

Moliūgų ir avinžirnių troškinys

Produktai:
500 g moliūgo
1 indelis konservuotų avinžirnių
1 indelis konservuotų pomidorų arba 6 dideli pomidorai
2 paprikos
2 svogūnų galvos
4 skiltelės česnako
2 šaukštai malto kumino
šlakelis aliejaus kepimui

Valgio ruošimas
Pakepiname svogūną, po to česnaką. Suberiame prieskonius ir maišome, kol pasklis kvapas. Supjaustome kubeliais moliūgą, paprikas ir apkepame keptuvėje. Į keptuvę dedame kubeliais pjaustytus konservuotus arba žalius pomidorus, virtus arba konservuotus avinžirnius. Jeigu reikia, įpilame šiek tiek vandens. Troškinį užverdame ant nedidelės ugnies.

Kalafiorų apkepas su pievagrybiais

Produktai:
2 nedideli kalafiorai
200 g tarkuoto sūrio
150 pievagrybių
100 ml pieno
1 svogūnas
50 g sviesto
2 šaukštai miltų
šiek tiek druskos ir pipirų

Valgio ruošimas
Kalafiorą išdalinti mažesniais žiedynais, pora minučių apvirti. Sudėti į kepimo formą, užberti pusę tarkuoto sūrio. Keptuvėje apkepinti smulkintą svogūną ir pievagrybius. Pagardinti prieskoniais. Masę supilti ant kalafiorų. Tuomet pakepinti miltus, supilti pieną ir maišyti, kol padažas pradės tirštėti. Supilti ant kalafiorų ir išmaišyti. Ant viršaus uždėti likusį sūrį ir kepti 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių.

Patiekalą gamino brolijos ministrė Janina Lebskienė OFS. Kadangi tądien buvo jos gimtadienis, ji paruošė net du patiekalus. Prie stalo artimieji meldėsi ir dalijosi mintimis iš apaštalo Pauliaus „Himno meilei“, vienas kitą sveikindami labiausiai širdį palietusiu šio himno žodžiu.

Marijampolės šv. Arkangelo Mykolo brolijos informacija