Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordino koordinuojama socialinė akcija „Well4Africa“, sėkmingai įvykdžiusi projektą Ugandoje ir du projektus Malavyje, pradeda darbus dviejose Ganos vietovėse – Konge ir Sibyje. Abu projektai vykdomi bendradarbiaujant su vietos Pranciškoniškąja šeima – pranciškoniškuoju jaunimu ir mažesniaisiais broliais kapucinais.

Kongas – kaimas Nabdamo rajone Ganos šiaurės rytuose, kuriame gyvena apie 150 šeimų. Jame taip pat įsikūręs Dvasinio atsinaujinimo centras, kuriame tarnauja mažesnieji broliai kapucinai. Centrą sudaro Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčia, rekolekcijų namai ir Mergelės Marijos grota – populiari piligrimystės vieta. Dukart per metus, per didžiąsias šventes (Lurdo Mergelės šventę ir Švč. Mergelės Marijos Dangun ėmimo šventę), čia susirenka iki 5 000 piligrimų. Šioje vietovėje yra du vandens gręžiniai su rankinėmis pompomis, tačiau vasaros sezonu kaimui jų vandens nepakanka. Gyventojai eina du ar daugiau kilometrų parsinešti vandens. Ši problema ypač paaštrėja piligrimystės dienomis – prie gręžinių ne tik nusidriekia ilgos žmonių eilės, bet ir apskritai pritrūksta vandens kasdienėms piligrimų reikmėms. Įgyvendinant projektą būtų išgręžtas gręžinys, įrengtas elektrinis siurblys, du dideli vandens rezervuarai ir vamzdynas, kad saugus geriamas vanduo būtų patogiai prieinamas ir vietos bendruomenei, ir tūkstančiams piligrimų. Už projekto vykdymo priežiūrą, o vėliau ir įrenginių priežiūrą bus atsakingi ten tarnaujantys mažesnieji broliai kapucinai ir vietos katalikų bendruomenė.

Sibis – nedidelis kaimas Nkvantos rajone rytinėje Ganos dalyje. Kaimo bendruomenę sudaro 320 namų ūkių (šeimų), kurių dauguma užsiima ūkininkavimu. Apie 46 proc. gyventojų sudaro krikščionys ir krikščioniška bendruomenė sparčiai auga. 2018 metais, prie vietinės bažnyčios, kurioje tarnauja mažesnieji broliai  kapucinai, buvo įsteigta pranciškoniškojo jaunimo brolija. Dabar joje yra 40 narių. Kaime yra tik vienas veikiantis vandens šulinys, kurio vandens nepakanka visai bendruomenei. Lietinguoju sezonu žmonės renka nuo stogų tekantį lietaus vandenį. Kitu laiku moterys ir vaikai neša vandenį iš dirbtinio tvenkinio ir kitų vietų, kuriose vanduo yra stovintis, purvinas ir nesaugus gerti. Gręžinys bus įrengtas dovanotame sklype, kur jį bus patogu pasiekti vietiniams žmonėms. Jo priežiūra rūpinsis Sibyje tarnaujantys mažesnieji broliai kapucinai.

2018 metais pradėta socialinė akcija „Well4Africa“ tęsiama toliau. Norintys paaukoti tai gali padaryti  interneto puslapyje well4africa.eu. Dėkojame už jūsų gerumą!

Socialinės akcijos „Well4Africa“ informacija