mama tetis ir vaikai nuotrauka-sumBalandžio 4 dieną Europos Komisija užregistravo Europos piliečių iniciatyvą „Mama, tėtis ir vaikai.“ Šia iniciatyva siekiama, kad ES teisėje santuoka būtų apibrėžta kaip vyro ir moters sąjunga, o šeima būtų pagrįsta santuoka arba giminystės ryšiais. Kitaip tariant, vaikus auginanti vieniša mama ar vienišas tėtis su savo atžalomis taip pat sudaro šeimą. Jeigu dėl kažkokių aplinkybių pora išsiskiria, tai vis tiek lieka šeima iš vaiko požiūrio taško.

Europos Sąjungoje piliečiai turi galimybę pradėti „Europos piliečių iniciatyvą“ tais klausimais, kurie yra svarbūs visai Europos Sąjungai. Norint užregistruoti projektą reikia mažiausiai septynių piliečių iš septynių skirtingų valstybių. Jeigu EK patvirtina temos reikšmingumą ir atitikimą įstatymams, galima pradėti rinkti parašus. Europos Komisija patvirtino iniciatyvą „Mama, tėtis ir vaikai“, todėl dabar kiekvienas ES pilietis, taip pat ir Lietuvoje, gali pasisakyti už krikščioniškomis vertybėmis grįstą šeimos ir santuokos apibrėžimą.

Norint, kad Europos Parlamentas suteiktų piliečiams viešųjų klausymų galimybę ir įtrauktų šeimos apibrėžimo svarstymą į savo politinę darbotvarkę, per metus (nuo balandžio 4-osios) reikia surinkti mažiausiai 1 mln. ES piliečių parašų.

„Matydami visuomenės pokyčius Europoje, griūvančias šeimas bei politinį spaudimą įteisinti skirtingas šeimos formas, kurios nėra priimtinos visoms valstybėms narėms, nusprendėme išnaudoti šį ES teisėje numatytą įrankį“, – sako pagrindinė iniciatyvos koordinatorė iš Budapešto Edita Frivaldszky. – Mes taip pat žinome, kad EK viceprezidentas Fransas Timmermansas pernai per Europos gėjų lygos šventinį vakarą pasakė, jog vienos lyties santuokos turėtų būti įteisintos visoje Europoje. Matydami šiuos pokyčius ir intencijas manome, kad turime žengti tokį žingsnį, leisti žmonėms išreikšti savo nuomonę“, – teigia Edit Frivaldszky, pati su vyru auginantis tris vaikus.

„Mes norime įtvirtinti bendrą apibrėžimą, tačiau tuo pat metu palikti laisvę valstybėms narėms savo viduje apibrėžti šeimos institutą savarankiškai, – teigia E. Frivaldszky. – Pavyzdžiui, Vengrijos Konstitucijoje santuoka yra apibrėžta kaip sąjunga tarp vyro ir moters. Taigi ši iniciatyva, nors ir vykdoma Europos mastu, gerbia valstybių narių apsisprendimo teisę. Mes sakome, kad kiekviena valstybė gali savaip apibrėžti šeimą ir santuoką, bet kai apie tai kalbame Europos kontekste, kai kalbame apie tarpvalstybinės reikšmės procesus, tada ES turėtų naudoti šį visiems bendrą apibrėžimą.“

Siūlomas apibrėžimas atitinka Katalikų Bažnyčios mokymą apie santuoką ir šeimą. Todėl parašų rinkimo iniciatoriai tikisi aktyvaus bažnytinių bendruomenių įsitraukimo. „Kviečiame bažnytinių bendruomenių narius ne tik pasirašyti po šia iniciatyva, bet ir būti jos „vėliavnešiais“, kviesti žmones palaikyti šią pilietinę akciją“, – sakė Edita Frivaldszky.

Šią iniciatyvą palaiko ir remia Lietuvos vyskupų konferencija ir jos pirmininkas G. Grušas.

Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordinas taip pat palaiko šią iniciatyvą. Pasirašyti po iniciatyva galima iki gruodžio 11 dienos internetu arba iki gruodžio 9 dienos popieriniuose parašų rinkimo lapuose.

Kontaktinis asmuo:
Monika Midverytė OFS
monikaofs@gmail.com, +370 678 22052

Plačiau apie Europos piliečių iniciatyvą „Mama, tėtis ir vaikai“ galima perskaityti ČIA.